Från novis till vinnare av Luciacupen

I våras fick Linda och jag för oss att testa rallylydnad med våra veteraner, Toddy och Tessa. Vi tränade litegrann och anmälde så småningom till en tävling i nybörjarklass. Men lagom till tävlingen började Tessa att löpa och eftersom hon skulle paras fick hon stanna hemma. Linda och Toddy åkte och tävlade själva och fick med sig två godkända resultat. Efteråt skrev Linda och berättade om det på bloggen, det inlägget kan du läsa här >>
 
Tessas valpning i somras blev som vet rätt dramatisk och med tanke på hennes ålder har vi tagit det väldigt lugnt efter att lille Caddy, numera Enzo, flyttade hemifrån. Mycket promenader och en del bakdelskontroll har vi tränat för att återfå styrka och balans. Hon har verkligen kommit tillbaka fint och har känts pigg och glad hela hösten.
 
Som anställd på marknadsavdelningen på SKKs kansli är oktober och framåt den mest hektiska tiden på hela året på grund av arbetet med Stockholm Hundmässa, speciellt om man som jag (Jenny) dessutom är ansvarig för mässans webbplats och sociala medier. Därför tänkte vi att det vore bra att skingra tankarna med något annat och då tog vi upp rallyträningen med Toddy och Tessa igen. Och det var precis som Uppsala Hundungdom läst våra tankar när de bjöd in till Luciacupen, tre kvällstävlingar i rallylydnades nybörjarklass i december med sista tävlingen på Lucia.

Eftersom Toddy redan hade två godkända resultat deltig han bara på en av tävlingarna där han skötte sig fint. Ett skutt över en kon gav 10 minuspoäng men han klarade annars poängen och fick titeln RLD N. Tessa var med alla tre tävlingarna och som en dröm att tävla med. Tessa älskar att stå i centrum på tävling och blir glad och alert. Första tävlingen fick hon 96 poäng och blev delad fyra i klassen, andra tävlingen vann hon med 99 poäng och på den tredje fick hon 94 poäng och hamnade på en delad fjärdeplats. Det innebär alltså att även hon fått titeln RLD N.
 
Dessutom visade det sig att Tessa vann Luciacupen! Hon var den hund som fått högst sammanslagna poäng om man räknade in alla tre tävlingarna. Tessa, min älskade Tessa. Hon har en fantastisk förmåga att vara bäst när det gäller för i vardagen är hon nog faktiskt vår mest olydiga hund. Jag skojar inte!
 
Som vinnare i Luciacupen fick Tessa en jättefin rosett, träningskoner, en mysik filt, kylväska och en fluffig pipleksak. Den sistnämnda är dock inte med på bilden, för den roffade Flamma åt sig och lekte med hela kvällen. Kanske en slags protest för att Tessa fått stå i fokus några kvällar?Vi testar något nytt!

Eller kanske inte så nytt egentligen, men nytt för oss och våra hundar. I en månad framöver ska vi testa ge Toddy, Tessa, Flamma och Maxi färskfoder för att se om det verkar ge alla de fördelar som många pratar om. Det ska bli så spännande!

Men låt oss först backa bandet lite
Jenny har faktiskt varit rätt intresserad av färskfoder tidigare. När Flamma växte upp var hon en sån unghund som förbrände massor genom att bara existera och för att hålla hullet fick hon en period rätt stora fodergivor. Tankarna på färskfoder kom och nån vecka eller två fick Flamma testa dieten, men som nybliven lägenhetsägare var vardagen fylld av utgifter och vi föll tillbaka på det billigare torrfodret.
 
Inbitna på torrisar
Alla hundar på Kennel Combine är uppvuxna på Magnusson torrfoder, alltså såväl Toddy och Tessa som Flamma. De har alltid mått bra på fodret och vi har därför egentligen inte sett någon anledning att byta mer än den gången med Flamma. Men så kom Maxi in i våra liv. Precis som de andra fick han äta Magnusson, men har stundtals inte fungerat lika bra på fodret som de andra. Under den tid han bott oss han han i perioder besvärats av lite dålig mage. Inte katastrof, men heller inte lika bra som de andra. Dessutom är han rätt kräsen och lite knepigare att hålla i bra hull. Efter att ha testat avmaska började Linda se sig om efter att kanske testa ett nytt foder.
 
Real Färskfoder från ÖoB
Var hittar man färskfoder billigast och enklast? Jo, efter en snabb googling såg vi att det fanns en prisvärd variant på ÖoB. Kan det verkligen vara ett bra foder som säljs där tänkte vi först. Men jo, svensk tillverkare och nästan bara svenska råvaror. Redan samma kväll köpte vi en låda på väg hem från jobbet. Och ja, Maxi älskade sin mat. Och ja, Maxi blev genast bättre i magen.
 
Skulle fodret göra gott även för de andra tre?
Då vandrade förstås tankarna till om vi skulle testa fodret på någon mer hund. Flamma som ju testat för länge sedan kanske skulle må bra av det igen? Tessa som jag så gärna vill visa lite som veteran kanske skulle gynnas av fodret i pälssättningen? Och Toddy var så avis på brorsan Maxi som fick äta det, i hundars smak, väldoftande färskfodret.
 
Olika sorter för olika hundar
Linda kontaktade företaget för att berätta om Maxi och vi delade med oss av våra tankar. Och på den vägen kom det sig att vi i samarbete med Real Färskfoder nu får testa fodra våra hundar med deras färskfoder i en månads tid. Fodret finns i olika varianter och berode på ålder och aktivitetsnivå kommer våra fyra hundar att få testa olika sorter. Toddy och Tessa får i huvudsak "Senior", Maxi i huvudsak "Exclusive" och Flamma blandar "Salmon", "Basic" och "Exclusive".
 
Bajs har aldrig varit så spännade
Nu går vi varje dag och funderar på om bajset ska bli annourlunda. Som vi bor ingår det dagligen att plocka upp efter hundarna så man får rätt bra koll på mängd, kosisten och hundens vanor. Sedan ska vi såklart kolla på pälsar, tänder, allmäntillstånd och hur de håller vikten på sitt nya foder. Om en månad återkommer vi med en rapport och avgör om vi fortsätter med färskfoder eller går tillbaka till torrfodret.
 
Den här testpatrullen är taggad! Maxi ska också vara med såklart men är på hembesök på Stavtorp i veckan så han missade fotosessionen.