En helg i Riga

Förra helgen åkte jag och mamma med Davy och Tessa på internationell utatällning i Riga. Både Tessa och Davy är ett CACIB ifrån en internationell championtitel vilket sporrade oss att ge oss av österut för att testa lyckan.

Flamma fick följa med som sällskap på resan. Det kändes lite lustigt eftersom Tessa och Davy är hennes föräldrar, så vi reste liksom med en liten hundfamilj kan man säga. Hundarna skötte sig fint på båtresan dit. De fick följa med upp i hytten och kopplade snabbt av trorts att luften kände som den tog slut i det lilla rummet.
 
Vi anlände till ett kallt och blåsigt riga på fredagen och letade oss fram till hotellet. Därefter gick vi en lång promenad med hundarna innan de fick sig dusch och finputsning inför lördagens utställning. Tyvärr blev den lördagen inte riktigt vad vi hoppats på. Båda hundarna skötte sig utmärkt i ringarna och visade sig med ständigt viftande svans men Tessa föll inte alls domaren i smaken och stod sist i sin klass. Davy var 2a placerad i championklassen men oplacerad i konkurrensen om bästa hane.
 
På söndagen var det dags igen. Vi hade haft tid att ladda om och kände oss peppade. Hundarna var lika glada i ringen dag två. Speciellt Tessa älskar verkligen att stå i rampljuset. Den här dagen gick det bättre och Tessa var verkligen snubblande nära det CACIB vi så gärna ville ha. Hon blev dagens 2a bästa tik med reserv CACIB. Davy var 2a i championklassen och fick till sist även hanhundarnas CERT.

I det ungefär 2 minuter långa filnklippet nedan får ni följa med oss söndagen den 19 mars!
 Maxi testar agility!

Jag har länge funderat på vad som skulle kunna bli Maxis grej. Han är en väldigt fartig hund med mycket motor, men också en väldigt egen vilja som lätt svävar iväg i sina egna små påhitt. Men med tiden så har Maxi märkt att det är ganska skoj att göra grejer tillsammans, och att vi har blivit ett team är det ingen tvekan om. Känns ganska sjukt att han "bara" bott hos mig i knappt 9 månader, känns som att jag alltid haft honom.

I alla fall så bokade jag en inomhushall tillsammans med Ingegerd vid 2 tillfällen. Tanken var nämligen att testa lite agility med honom. Ingegerd tränar lydnad och är uppe i klass 3 med sin tik Mindy, så vi fick även massa bra träningstips från dom på roliga saker att träna på hemma. 

Jag tänkte bjuda på två små klipp från den första och sedan den andra träningen, att Maxi gillade att hoppa och springa tunnlar syns nog... Jag valde att köra extern belöning på ett lock på slutet för att få bort intresset från att ta godis från mig hand. Nu har vi inte bokat hallen något mer men jag tänker att vi fortsätter med "skogsagility" (vilket är favoritsysslan på promenaderna) och sedan kör med Ofelia och våra shiba kompisar i sommar!
 
Givetvis var även Toddy med till hallen, han har fått hämta några tennisbollar gömda i hörnen på hallen och kört några varv med sina trix (vilket är väldigt få). Sedan har vi varvat Maxis agility med Mindys lydnadsträning och det har varit så härligt att se Ingegerd och henne tillsammans, dom är fantastiskt duktiga!
 
 
Foto: Ingegerd Bauren
Toddy - C.I.E SEU(u)CH FI UCH LV CH Combine Quite A Boy

Maxi - SEU(u)CH GI CH Stanroph Si Maximillion De Terra Di Siena
Mindy - Höstglädjens Some Kind Of SuperstarNu har jag mycket att berätta!

Ja, faktsikt så mycket att jag knappt vet var jag ska börja. Speciellt Flamma och jag har haft en massa skoj för oss den sista tiden, även om Tessa har också hängt med såklart!

Tre utställningar på två månader
I början av året bestämde jag mig för att visa Flamma på några utställningar under våren. Vi behöver ut och träna för att bli avslappnade och bekväma i situationen båda två. I slutet av januari berättade jag att Flamma varit på Open Show i Linköping. Sedan dess har vi faktiskt hunnit med ytterligare två utställingar. Först en Open Show, i Sala, där Flamma blev placerad som 3a med HP i klassen maiden. Förra helgen testade vi lyckan på en officiell utställning, arrangerad av Sörmlands Kennelklubb. Där fick Flamma betyget excellent i öppenklass. Det roligaste är att Flamma verkar tycka utställning är kul och viftar glatt på svansen i ringen.

Flamma i ringen i Strängnäs. Ursäkta lite dålig bildkvalité, svårt med ljus inomhus.
 
Viltsök och dirigeringstecken
Vi har också tränat en del apportering. Dels dirigeringstecken och stoppsignal, en träning som stundtals gör mig tokig. Stackars Flamma, jag måste vara en dålig pedagog! Vi tragglar vidare i hopp om att förstå varandra bättre snart. Paralellt har vi också tränat en del sök, och tinat vilt ett par tillfällen. Då har både Flamma och Tessa fått vara med. Där känns träningen mer hoppfull, de söker gärna och tar hem vilten, men behöver båda jobba på uthålligheten.
Foto av Johanna Anderkrans, från en sökträning i svkattram

Flamma och jag har börjat simskola
När jag hörde om Anneli som satsat järnet och öppnat eget hundsim med väldigt speciell filosofi. De första tillfällena hoppar nämligen matte/husse i poolen tillsammans med hunden. Tanken är att hunden ska lära sig gilla poolen på ett tryggare vis. Flamma och jag har gått två av tre lektioner och är helnöjda. Nästa gång ska jag testa hålla mig på torra land och därefter är vi förhoppningsvis redo att fortsätta simma själva utan instruktörshjälp.

Bilder från tillfälle 2 i poolen. Hon tränar på att följa leksak och vila hängandes på min arm.