Året som gått – 2017

JANUARI
Tessa och Toddy firade sin 7-årsdag, Tessa med ett rallypass och Toddy med sovmorgon. Vi deltog på GRKs Open Show i Linköping fast på olika sätt. Linda som arrangör då hon sitter med i GRK Östergötlands styrelse och Jenny som utställare. Flamma vann klassen Maiden med HP och blev 5a bästa tik. Men det största som hände i januari var trots allt när Maxi sverigedebuterade på utställning i Kumla och blev bästa hane med cert och därmed SEU(u)Ch.
 
FEBRUARI
En ganska lugn månad. Flamma och Tessa åkte med Jenny på skidsemester till Ramundberget. Tessa sov på soffan och Flamma spårade lämlar. Flamma deltog på ännu en Open Show, denna gång i Sala där hon blev 3a med HP i klassen Maiden. I slutet av månaden fyllde hon 3 år och firades med en utflykt till Femöre.
 
MARS
Så var det dags för Flammas officiella utställningsdebut i öppen klass, på internationell utställning i Strängnäs där hon belönades med excellent. Efteråt skrev Jenny i sina noteringar "Det roligaste är att Flamma verkar tycka utställning är kul och viftar glatt på svansen i ringen". Senare samma månad åkte Jenny och Lena till Riga en helg för att jaga Tessas tredje CACIB, men fick nöja sig med ett reserv-CACIB. Linda höll sig på hemmaplan och lät Maxi testa agility.
 
APRIL
Tessa vann ett WT med hela 96 poäng, det trodde vi väl aldrig skulle hända! Flamma fick 66 poäng. Det var GRK Östergötlands WT för alla retrieverraser som Linda varit med och arrangerat. Bara ett par veckor senare startade Jenny Flamma på Lidingö WT men där blev Flamma övertaggad och gjorde inget rätt så de valde att bryta. Vi hann även med ännu en utställning, SSRK Forshaga. Flamma visades i öppenklass och fick excellent av rasspecialisten Filip Johnsson.
 
MAJ
Våren kom och Jenny ältade hur hon skulle få Flamma att hålla bättre fokus i stökiga miljöer. Under våren fortsatte träna i sin grupp hos Anita Norrblom där de fick mycket stöd i med och motgång. Linda kämpade på med Maxis vardagsträning och knappt ett år efter att han kom från Spanien fick han testa hämta en dummie. Linda har jobbat långsamt och tålmodigt med honom för att bryta gamla vanor och lära honom komma på inkallning.
 
JUNI
I juni tog Flamma och Jenny en sväng till Dalarna och tränade hos Matilda en helg. Precis vad de behövde för att få självförtroendet tillbaka. Flamma kan ju bara hon håller huvudet kallt! Så blev det midsommar som Jenny och Linda firade på olika håll i Sveriges fjällvärld. Maxi älskade att fjällvandra!
 
JULI
Linda, Toddy och Maxi flyttade in i Blackeberg för att sommarjobba på Kennelklubben. Sommaren kom till Blackeberg och vi badade mycket från klipporna i Mälaren. En helg åkte Linda till Trondheim för att visa Toddy på utställning där han blev BIM med cert och CACIB och därmed även Norsk och Nordisk utställningschampion. Jenny, Flamma och Tessa åkte istället till Norge på semesterresa och vandrade upp till klippformationen Trolltunga.

AUGUSTI
Flamma deltog på jaktlydnadsträningar i Täby, tränade mycket rallylydnad och jobbade med vilthantering. En helg jobbade vi som funktionärer på Öjaprovet och avslutade dagen med att låta våra hundar testa delar av provupplägget. På Goldenspecialen startade Flamma på WT och höll ihop vilket räckte till en femteplats i nkl. I slutet av månaden testade vi tävla i rallylydnad och lyckades med 100 poäng i debuten. Linda och Lena turades om att visa Lenas Debbie under sommaren 2017 och hon fick till sist två cert och blev Nordisk utställningschampion.

SEPTEMBER
Här har vi troligtvis Lindas bästa minne från 2017. På GRK Club Show blev Toddy BIR bland 131 hundar för den engelska rasspecialisten Val Tregaskis. Något vi aldrig kommer glömma! I september hann vi även med kennelträff hemma på kennel Combine och Flamma tävlande rally och blev RLD N.
 
OKTOBER
Jenny och Flamma debuterade på b-prov. Många delar var fina men tyvärr brast spontaniteten, när Flamma först övervägde att lämna kvar truten på söket. Som tur var valde hon att plocka hem den vilket gjorde att hon ändå tilldelades ett tredjepris.
 
NOVEMBER
Toddy och Tessa lämnade blod och bidrog till cancerforskningen för hund. Maxi blev plötsligt halt, stel i kroppen, trött och skyhög feber. Det visade sig vara anaplasma, men tack vare antibiotika var han snabbt på benen igen. Flamma avslutade träningsåret hos Anita Norrblom med att ta en 90 meter dold linje och stanna på stoppsignal. Roligt när träningen ger utdelning!
 
DECEMBER
I december jobbade Jenny mycket och Linda tog det lugnt med tanke på Maxis anaplasma. Månadens höjdpunkt var när Tessa blev BIS-2 på GRK Upplands Open Show i Enköping. Flamma visades i jaktklass för första gången och vann den med HP. Julledigheten spenderade vi ihop på kennel Combine med en hel del apporteringsträning. Maxis nya kunskaper sattes på prov. Glädjande nog har all träning Linda lagt ner under året gett resultat och Maxi hanterade träningen i grupp strålande, både i arbete och passivitet. Framgångar på prov, utställningar och tävlingar i all ära men kanske var det just detta vi gladdes allra mest åt i år.