Året som gått – 2017

JANUARI
Tessa och Toddy firade sin 7-årsdag, Tessa med ett rallypass och Toddy med sovmorgon. Vi deltog på GRKs Open Show i Linköping fast på olika sätt. Linda som arrangör då hon sitter med i GRK Östergötlands styrelse och Jenny som utställare. Flamma vann klassen Maiden med HP och blev 5a bästa tik. Men det största som hände i januari var trots allt när Maxi sverigedebuterade på utställning i Kumla och blev bästa hane med cert och därmed SEU(u)Ch.
 
FEBRUARI
En ganska lugn månad. Flamma och Tessa åkte med Jenny på skidsemester till Ramundberget. Tessa sov på soffan och Flamma spårade lämlar. Flamma deltog på ännu en Open Show, denna gång i Sala där hon blev 3a med HP i klassen Maiden. I slutet av månaden fyllde hon 3 år och firades med en utflykt till Femöre.
 
MARS
Så var det dags för Flammas officiella utställningsdebut i öppen klass, på internationell utställning i Strängnäs där hon belönades med excellent. Efteråt skrev Jenny i sina noteringar "Det roligaste är att Flamma verkar tycka utställning är kul och viftar glatt på svansen i ringen". Senare samma månad åkte Jenny och Lena till Riga en helg för att jaga Tessas tredje CACIB, men fick nöja sig med ett reserv-CACIB. Linda höll sig på hemmaplan och lät Maxi testa agility.
 
APRIL
Tessa vann ett WT med hela 96 poäng, det trodde vi väl aldrig skulle hända! Flamma fick 66 poäng. Det var GRK Östergötlands WT för alla retrieverraser som Linda varit med och arrangerat. Bara ett par veckor senare startade Jenny Flamma på Lidingö WT men där blev Flamma övertaggad och gjorde inget rätt så de valde att bryta. Vi hann även med ännu en utställning, SSRK Forshaga. Flamma visades i öppenklass och fick excellent av rasspecialisten Filip Johnsson.
 
MAJ
Våren kom och Jenny ältade hur hon skulle få Flamma att hålla bättre fokus i stökiga miljöer. Under våren fortsatte träna i sin grupp hos Anita Norrblom där de fick mycket stöd i med och motgång. Linda kämpade på med Maxis vardagsträning och knappt ett år efter att han kom från Spanien fick han testa hämta en dummie. Linda har jobbat långsamt och tålmodigt med honom för att bryta gamla vanor och lära honom komma på inkallning.
 
JUNI
I juni tog Flamma och Jenny en sväng till Dalarna och tränade hos Matilda en helg. Precis vad de behövde för att få självförtroendet tillbaka. Flamma kan ju bara hon håller huvudet kallt! Så blev det midsommar som Jenny och Linda firade på olika håll i Sveriges fjällvärld. Maxi älskade att fjällvandra!
 
JULI
Linda, Toddy och Maxi flyttade in i Blackeberg för att sommarjobba på Kennelklubben. Sommaren kom till Blackeberg och vi badade mycket från klipporna i Mälaren. En helg åkte Linda till Trondheim för att visa Toddy på utställning där han blev BIM med cert och CACIB och därmed även Norsk och Nordisk utställningschampion. Jenny, Flamma och Tessa åkte istället till Norge på semesterresa och vandrade upp till klippformationen Trolltunga.

AUGUSTI
Flamma deltog på jaktlydnadsträningar i Täby, tränade mycket rallylydnad och jobbade med vilthantering. En helg jobbade vi som funktionärer på Öjaprovet och avslutade dagen med att låta våra hundar testa delar av provupplägget. På Goldenspecialen startade Flamma på WT och höll ihop vilket räckte till en femteplats i nkl. I slutet av månaden testade vi tävla i rallylydnad och lyckades med 100 poäng i debuten. Linda och Lena turades om att visa Lenas Debbie under sommaren 2017 och hon fick till sist två cert och blev Nordisk utställningschampion.

SEPTEMBER
Här har vi troligtvis Lindas bästa minne från 2017. På GRK Club Show blev Toddy BIR bland 131 hundar för den engelska rasspecialisten Val Tregaskis. Något vi aldrig kommer glömma! I september hann vi även med kennelträff hemma på kennel Combine och Flamma tävlande rally och blev RLD N.
 
OKTOBER
Jenny och Flamma debuterade på b-prov. Många delar var fina men tyvärr brast spontaniteten, när Flamma först övervägde att lämna kvar truten på söket. Som tur var valde hon att plocka hem den vilket gjorde att hon ändå tilldelades ett tredjepris.
 
NOVEMBER
Toddy och Tessa lämnade blod och bidrog till cancerforskningen för hund. Maxi blev plötsligt halt, stel i kroppen, trött och skyhög feber. Det visade sig vara anaplasma, men tack vare antibiotika var han snabbt på benen igen. Flamma avslutade träningsåret hos Anita Norrblom med att ta en 90 meter dold linje och stanna på stoppsignal. Roligt när träningen ger utdelning!
 
DECEMBER
I december jobbade Jenny mycket och Linda tog det lugnt med tanke på Maxis anaplasma. Månadens höjdpunkt var när Tessa blev BIS-2 på GRK Upplands Open Show i Enköping. Flamma visades i jaktklass för första gången och vann den med HP. Julledigheten spenderade vi ihop på kennel Combine med en hel del apporteringsträning. Maxis nya kunskaper sattes på prov. Glädjande nog har all träning Linda lagt ner under året gett resultat och Maxi hanterade träningen i grupp strålande, både i arbete och passivitet. Framgångar på prov, utställningar och tävlingar i all ära men kanske var det just detta vi gladdes allra mest åt i år.
 
 Julaftonspromenad

På julafton är vårt fokus hemma på Stavtorp och kennel Combine att umgås och ett stående inslag är julaftonspromenaden på förmiddagen. Då samlas hela familjen samt Mille och hennes hundar för att gå en sväng ihop. De senaste åren har vädret verkligen varierat, allt från att vi fått pulsa snö till att komma tillbaka genomblöta av regn. Årets promenad var nått mellanting.
Först körde vi uppsamling och gruppbild innan vi blev allt för skitiga. I det bakre ledet står Nisse, Jenny, Mille, Linda och Malin. I det främre ledet sitter Debbie, Davy, Tessa, Flamma, Kira, Tekla, Maxi, Toddy och Doris.
 
Vi sätter ofta hundarna i grupp och kallar sedan i dem med deras namn en efter en. Klurigare än vad man kanske kan tro! Här är några redan inkallade men kvar och väntar på sin tur är Doris, Davy, Debbie, Tekla, Toddy, Flamma och Maxi.
 
En vanlig syn när familjen är på promenad. Mamma och pappa fotar varandra med varsin kamera. Linda håller ordning på hundar. Jenny spanar efter Flamma och Malin minglar.
 
Malin och pappa Nisse. Kanske inte de vanligaste ansiktena på den här bloggen!
 
Snö! Davy, Doris och Debbie passar på att ta en svalkande paus.
 
Trots att det inte var mycket snö letade sig massa in i kängorna. Jag (Jenny) skakar ut men Flamma är otålig och vill ifatt sina vänner.
 
När vi kom hem var det gott med pappa Nisses lussebullar och ett par timmar senare mumsade vi i oss lax oxh kräftor som alltid finns på bordet hos oss vid jul. Eftermiddagen for Malin med tåget för att hinna med flyget till Ghana dagen därpå men Linda och jag blir kvar på Stavtorp med våra hundar fram till nyårsafton. Både träning i hundhall och apporteringspass är inplanerade.Slut, ja, helt slut

Igår när Flamma var lös på promenaden kom hon plötsligt farande som en missil bakifrån, grabbade tag i mitt byxben, gjorde "dödsrusket" och när jag förvånat röt till för hon iväg igen i full fart. Jag förtjänade attacken, Flamma och Tessa har kommit på undantag nästa hela december.
 
Mitt jobb som digital redaktör på Svenska Kennelklubben är på många sätt ett drömjobb för mig, men liksom allt annat blir sällan bra när det blir för mycket av det goda. I december går SKKs kansli på högvarv, det är febril aktivitet inför årets största evenemang: Stockholm Hundmässa. Att jobba med mässan är galet kul men sista veckorna inför mässhelgen blir övertidstimmarna många och på mässdagarna jobbar vi från tidig morgon till sen kväll. Facebook som jag ansvarat för sover dessutom aldrig...
 
Ibland önskar jag att alla som kommer till mässan fick se mer av jobbet bakom för att greppa vilken jätteapparat mässan är. Vi försöker dela med oss av glimtar men det speglar långt ifrån hela verkligeten. Visste ni till exempel att SKK har ett helt lager för enbart saker som används på Hundmässan? Det blir nämligen billigare att köpa och förvara själva än att hyra varje år. Under mässhelgen anlitas hela skolklasser för att hålla rent och snyggt i hallarna. Var det någon i år som noterade naturbruksklassen som städade kiss och bajs hela helgen utan att klaga det minsta? På kansliet har vi möten fortlöpande hela året och alla montrar och tävlingar har en dekikerad ansvarig person.
 
Nu ska det bli skönt med semester och lugna dagar. På fredag går jag på ledighet efter att ha jobbat 11 dagar i sträck. Då ska jag ta mina hundar och spendera timmar i skogen - i dagsljus! Till helgen bär det av hemmåt. Vi firar en nedtonad jul i vår familj där den enda traditionen är en julaftonspromenad med hela familjen.
 
Under mässhelgen chefade jag över den mobila redaktionen som ansvarade för nyhetsflödena på Stockholm Hundmässas webbplats och Facebooksida. I det här förrådet mitt i hall A huserade jag och min eminenta kollega Ida hela helgen. Speciellt glammigt är det alltså inte...