Hardangervidda, glaciärbad och campingliv

Även om Trolltunga var vår huvuddestination på smemstern så hann jag, Niklas och hundarna såklart med fler saker under Norgeveckan. Vi lämnade Stockholm på en onsdag, i Niklas nya skåpbil. Den är tänkt att bli cykelbil, men det finns plats att ställa in en hundbur bakom förarsätet. Perfekt! Första dagen körde vi långt och stannade till sist invid Tyrifjorden för att äta och sova.
Torsdagen gick åt till att köra genom Hardangervidda. Härlig fjällmiljö och kalla blå sjöar där hundarna gillade att svalka sig. Vi stannade också för att titta på Voringsfossen, ett 180m högt vattenfall. Framåt kvällen tog vi oss till Odda och parkeringen nedanför Trolltunga för att sova. Fredagens Trolltungatur har ni redan hört om men jag måste visa ännu en bild från vägen dit.
På lördagen vaknade Niklas och jag med stela ben och ömmande fötter. Tessa och Flamma var dock oförskänt pigga och fräscha! Det blev en långsam morgon med flera koppar kaffe innan vi orkade röra på oss.
Framåt lunch styrde vi vidare mot Fogelfonna där vi utgick från en campingplats och gick till en sjö av glaciärvatten, Bodhusvattnet. Det var varmt och våra ben var trötta så vi tog oss bara fram till sjön och hängde sedan i skuggan ett par timmar. På kvällen drack vi Prosecco och skålade för en härlig Norgetur, nästa dag skulle vi behöva påbörja resan hemåt.
När söndagen kom var vi piggare och bestämde oss för att gå till andra sidan Bondhusvattnet för att se vattenfallet med glaciärvatten som fyllde sjön. Det var 28 grader, vi svettades och fick stanna och bada i det iskalla vattnet ett par gånger. Det syns inte på bilden men i solens sken glittrade vattnet turkost som medelhavet.
På eftermiddagen började färde hemåt via Rjukan där vi planerade ett sista stopp. Gaustatoppen lockade, känd för sin fantastiska utsikt. På kvällen stannade vi och sov ungefär 1h från Rjukan vid en fjord jag tappat namnet på. Underbart att man kan stanna så fint vid vägen i Norge.
 
Under natten drog moln och regn in och sista timmen till Rjukan på måndagsmorgonen kändes magisk. Men när vi kom fram var molnen inte längre så magiska, de gick nämligen hela vägen ner i byn och att vi skulle se något från Gaustatoppen var uteslutet. Dessutom regnade det så istället unnande vi oss en smarrig lunch och styrde mot Sverige. I Grums stannde vi på en mysig camping och njöt av kvällssolen.
Efter en lugn morgon körde vi sedan mot Stavtorp. Mamma och pappa lockade med kräftor och det kunde vi inte säga nej till så tisdagen gick åt att köra dit, hänga med Stavtorpshundarna och frossa i kräftor. Det var skönt att sova i en säng efter flera nätter i bilen och dagen därpå, onsdagen, vardet dags att återvända till Blackan.
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback