En söndag helt i min smak

Helgen som gick hade jag en sån där perfekt söndag. Sånna dagar förundras jag nästan av hur bra man kan ha det för sig själv - tillsammans med sina hundar. Ungefär såhär såg den perfekta söndagen ut:

Vaknade av mig själv strax innan klockan sju utan att alarmet hunnit ringa och kände mig pigg.

Gick ut en timme med Tessa och Flamma i ljuvligt morgonväder för att vara september. Med mig hade jag en fiskmås som Flamma fick testa hämta både på ett linjetag och i en sök-övning.

Lugn frukoststund för mig och hundar med solen instrilandes genom förstret.
 
En väldigt nöjd mås-apportör

Klockan 10 mötte vi Kicki Liljehöök och hennes kursare på Järvafältet. Flamma och jag skulle nämligen få gå med passiva på deras kurstillfälle. I två timmar fick vi gå med på linje, se massor med markeringskast och hundar i arbete. Vid ett par tillfällen la jag ut linjetag till Flamma som hon fick hämta efter en stunds fördröjning, men annars var det fotgående, stadga och passivitet som gälde för hela slanten. Lilla loppan skötte sig utmärkt!

Vid 12-tiden avrundade vi träningen med fika i solen och därefter fick Flamma sitta i bilen och smälta alla intryck medan jag tog ut en supertaggad Tessa för lite övningar.

En sväng förbi Stadium Outlet i Barkarby resulterade i en mössa inför hösten intåg och en ny regnjacka eftersom blixtlåset gett upp i min gamla.

Ett par timmar i soffan med middag och TV. Två däckade hundar utsträckta på golvet.

Kvällspass med en kråka som Flamma fick hämta på ett linjetag samt göra lite "bära-övningar" med.Dags för flytt igen!

De senaste veckorna har det varit lite mer kaos än vanligt. Jag har nämligen varit mitt uppe i försäljning av min lägenhet. Bakgrunden är att Niklas och jag under slutet av sommaren bestämde oss för att vi ville bo under samma tak. Allt har gått väldigt fort och den sista november får vi nycklarna till vårt nya gemensamma hem. Det blev en större lägenhet eftersom ingen av våra ettor rymde oss båda, mina hundar och Niklas cyklar...

I samband med att min mäklare värderade min lägenhet för drygt tre veckor sedan berättade han att han just varit och värderat en trea i mitt grannhus. Nästa dag ringde jag och frågade om vi kunde få en förhandsvisning. Dagen därpå la vi ett bud och skrev kontrakt.

Nästa fokus blev att få våra lägenheter sålda. Den senaste tiden har tankar om städning, fotografering, budgivning och kontraktskrivning snurrat på högvarv i min hjärna. Dessutom har jag och tjejerna hållt oss hemifrån för att det inte skulle lukta hund under visningarna. Mest har vi sovit hos Niklas såklart men vi har även gjort ett kort gästspel hos moster Anne och en snabbvisit hos syster Malin.

Sedan igår är vi hemma igen och somnade ovanligt gott. Kontraktet är skrivet och min lägenhet såld. Gissa om det var två nöjda hundar som kom hem till sitt eget hem igår. Flamma lekte med sina leksaker länge och Tessa sjönk ihop på favoritplatsen med en nöjd suck. Snart får de dock flytta till ett nytt hem, men det kommer nog ändå kännas väldigt bekant eftersom vi bara flyttar 50 meter. Vi blir alltså kvar i vårt älskade Blackeberg och så får de ha sin "husse" hos sig varje kväll. Hur bra som helst!

Såhär såg det ut den 1a september 2014 samma dag som jag flyttade in i lägenheten. Linda, Malin och Niklas äter flyttpizza, Doris under bordet och Flamma tiggandes bredvid Niklas.Flamma har varit på WT

I helgen var Flamma och jag på Labradorklubben Östras WT på Wenngars slott. Det var. Jag tänkte att det vore ett bra tillfälle att testa av var Flamma och jag står efter sommaren och slängde in en anmälan. Innan jag berättar om hur det gick för oss vill jag berätta lite om själva upplägget, för det var väldigt speciellt...

När man anmäler till ett WT förväntar man sig att det ska vara i skogs/fältmiljö för att efterlikna ett jaktligt förhållande, eller hur? Det här testet gick istället i slottsparken bland klippta gräsmattor, äppelträd och odlingsytor. Dessutom pågick "skördefest" så det var fullt av besökande familjer, hundar, barnvagnar etc. på området. Samtliga rutor var helt "ute i det öppna", men avspärrade med plastband, så publik och väntande hundar satt precis vid kanten, det var en ständig folkström och synliga kast inne på rutorna. Vid en ruta kunde folk och hundar passera utanför plastbandet så nära som ca 15 meter från dummiens nedslagsplats samtidigt som hunden var ute och jobbade.

Hade jag åkt på det här testet för några månader sedan är jag övertygad om att det blivit totalt kaos för Flamma, men nu tycker jag efter omständigheterna att det fungerade bra. Hon inledde något övertänd, men landade sedan allt mer under dagen för att avsluta riktigt snyggt. Generellt kan man säga att lite klurigt placerade skyttar var det som ställde till det mest för oss under dagen.

Ruta 3, 6 poäng
Två apporter skulle hämtas in. Först en enkelmarkering med nedslag i en dikeskant. När hunden var på väg in lades ett linjetag ut på samma plats. Därefter skulle man sätta hunden vid sidan, en funktionär gick nästan hela vägen från till dummien, blåste i en lockpipa och gick sedan därifrån. Då skulle man skicka hunden. Här blev det totalt kaos för oss. Flamma hämtade markeringen och tog en sväng om kastaren på vägen in. Sedan vid linjetaget tyckte hon lockpipan var superspännande och sprang såklart till funktionären för att kolla vad han hade för sig. Därefter rusade hon mest omkring och ville inte komma på min inkallning...OUPS!

Ruta 4, 10 poäng
En enkelmarkering bland låga hallonbuskar. Skytten stog snett framför hunden i linje med kastaren. Kastet var högt och nedslaget tydligt men Flamma som hade raketer under tassarna och hjärncellerna på annat håll, sprnag minst tre gånger för långt men hittade till sist dummien efter en stunds "fritt sök"...nåja...

Ruta 5, 18 poäng
Transport följt av en kort markering upp i en tätbevuxen backe. Skytten stog ca 10 meter bort bredvid hunden, rakt ut åt sidan, vilket jag inte tänkte på innan det var vår tur och Flamma vände huvudet mot skytten, dvs. helt åt fel håll när markeringskastet kom. Jag var snabbtänkt och hann visa henne med handen så hon precis hann se dummien dunsa ner. Hon spikade och kom in snabbt. Gissningsvis beror poängavdraget på att jag hjälpte henne med en inkallningssignal.

Ruta 1, 0 poäng
Enkelmarkering på en äng/gräsmatte med högt gräs med nedslag mitt på utan direkt referenspunkt. Skytten stod även här placerad långt ut år sidan, nästan snett bakom hunden. Dessutom stog en kastare för ökl-hundarna i linje med den skytten en bit bort. Flamma som stirrade på skytten när skottet kom och sedan på ökl-kastaren bommade markeringen totalt trots att jag försökte hjälpa henne. Nollan var ett faktum!

Ruta 2, 19 poäng
Här började uppgiften med en transport efter skytt. Under gång kom skott och kast, ca 90 grader åt höger. Sedan skulle man fortsätta bakom skytten en bit innan man fick skicka hunden. Här insåg jag att det kunde bli svårt och bestämde mig för att hjälpa Flamma så mycket jag kunden. Jag gjorde därför en tydlig vändning och visade med handen åt det håll markeringen skulle falla. Därefter lät jag henne sitta och ta in nedslagsplatsen en stund innan vi fortsatte. Ett vinnande koncept visade det sig för Flamma spikmarkerade.

SEVCh Thorsvi Irish Connemara, "Kira" och Combine Up In Flames, "Flamma".
Foto: Mille Selander