Kursavslutning på MALKK

I lördags var Flamma och jag på kursavslutning på Munsö Adelsö Lokala Kennelklubb där vi gått kurs i vardagslydnad för retrievers sju tisdagskvällar på rad. När jag anmälde mig till kursen var det i syfte att komma ut och träna med Flamma ihop med andra hundar, och så tyckte jag att det kändes både tryggt och passande att det var en kurs för retrievers.

De senaste sju veckorna har vi fått träna forgående, stadga och inkallningar i grupp. Flamma har gått från att vara superintresserad av de andra hundarna och rätt osäker till att bli en av de tryggaste hundana i gruppen med fullt fokus på mig när jag ber om det. Jag kan lätt jobba med henne lös, hon är stadig och kommer som ett skott på min inkallning.

Den stösta insikten jag fått på kursen är att i större utsträckning belöna frivillga beteenden och lägga större ansvar på Flamma. Istället för att påminna henne med kommando om att exempelvis gå fot var femte meter överlåter jag ansvaret åt henne och belönar när hon självmant väljer att stanna kvar i position hos mig.

På avslutningen fick vi "knyta ihop säcken" med alla lydnadsdelar i kedjan och låta hundarna jobba med dummies. Jag valde att låta Flamma hämta enbart markeringar då det är det som vi behöver träna på mest. Utspritt över de fyra timmar som kursen pågick fick hon totalt fem markeringar och det var roligt att se att de blev bättre för varje gång. Den sista var med en kråka, som hon utan tvekan hämtade och bar hem till mig.

Lugn fikastund = passivitetsträning