Kursavslutning på MALKK

I lördags var Flamma och jag på kursavslutning på Munsö Adelsö Lokala Kennelklubb där vi gått kurs i vardagslydnad för retrievers sju tisdagskvällar på rad. När jag anmälde mig till kursen var det i syfte att komma ut och träna med Flamma ihop med andra hundar, och så tyckte jag att det kändes både tryggt och passande att det var en kurs för retrievers.

De senaste sju veckorna har vi fått träna forgående, stadga och inkallningar i grupp. Flamma har gått från att vara superintresserad av de andra hundarna och rätt osäker till att bli en av de tryggaste hundana i gruppen med fullt fokus på mig när jag ber om det. Jag kan lätt jobba med henne lös, hon är stadig och kommer som ett skott på min inkallning.

Den stösta insikten jag fått på kursen är att i större utsträckning belöna frivillga beteenden och lägga större ansvar på Flamma. Istället för att påminna henne med kommando om att exempelvis gå fot var femte meter överlåter jag ansvaret åt henne och belönar när hon självmant väljer att stanna kvar i position hos mig.

På avslutningen fick vi "knyta ihop säcken" med alla lydnadsdelar i kedjan och låta hundarna jobba med dummies. Jag valde att låta Flamma hämta enbart markeringar då det är det som vi behöver träna på mest. Utspritt över de fyra timmar som kursen pågick fick hon totalt fem markeringar och det var roligt att se att de blev bättre för varje gång. Den sista var med en kråka, som hon utan tvekan hämtade och bar hem till mig.

Lugn fikastund = passivitetsträning



Full rulle och sista utställningen med Elmo

Man kan minst sagt säga att den senaste tiden har dagarna varit fullspäckade, och mina sista dagar likaså. I fredags höll jag Skye sällskap på en utställning här i närheten, där vann hon BIR och BIM. Därefter fortsatte dagen med att kolla på ett gäng gulliga Hodge valpar. 

Igår var det dock dags för min sista utställning här i Australien. Utställningen var bara en halvtimme hemifrån och jag och Kim åkte med fyra hundar. Gulliga Kim hade anmält mina två favoriter åt mig, Elmo och Grace. Själv hade hon den yngsta valpen (3 månader gammal) och Hodge dotter Bree. Utställningen var för alla raser, så mycket hundar! 

Jag kunde inte ha haft en bättre dag. Jag hade ett stort leende på läpparna under hela dagen och Elmo verkade njuta lika mycket han. Elmo vann championklassen och därefter även bästa hane. Sedan var det dags för Grace och hon var lika grym som alltid att visa, och ni kan förstå min förvåning när vi vann championklassen och bästa tik. På plats fanns förra årets National vinnare och årets vinnare på Sydney Royal, så mycket fina hundar. När vi tävlade om rasen tog Kim Grace och när domaren pekade på mig och Elmo blev jag så himla glad. Så mycket jobb jag har lagt på den här hunden, vilket team vi har blivit och all den kärlek som han ger tillbaka. Det har blivit något alldeles speciellt med Elmo, och jag får en klump i halsen när jag tänker på onsdag... Att det känns extra jobbigt med Elmo är nog på grund att jag inte vet hur många år det kommer vara tills vi ses igen. 

Vi har alltid ett litet peptalk innan vi ger oss in i ringen... 

Fina, fina Elmo - Ch Goldew Southern Son 

Alltid glad, svansen slutar aldrig vifta. Precis som Toddy!

När domaren gav oss BIR!

 Tack för en oförglömlig dag Elmomelmo...



Omslagshundar

Eftersom mamma är uppfödare får hon hem tidningen Hundsport Special men hon reagerade visst inte nämnvärt på det senaste numret förrän hon pratade med sin kompis Eva som sa, Lena, är det inte dina hundar på omslaget? Jovisst, när hon tittade närmre såg hon ju att det var Toddy och Davy som poserade där, och Tessas rygg vill såklart jag tillägga! Fotot är taget av Åsa Lindholm efter en utställning på Ulriksdal för ett par år sedan.