Kurstillfälle nummer 2!

Förra helgen hade vi som ni läst vårt andra kurstillfälle hos Lisa Falck. Toddy fick börja hela kursen med att sitta i bilen då han fick sista numret i ordningen. Jag tänkte inte mer på det utan hjälpte till som funktionär åt de 4 första hundarna. Det låter inte så mycket, men vi pratade en hel del kring varje ekipage och sen gick hundarna även igenom en bana tillsammans. Alltså, fick Toddy mycket tid till att ladda i bilen.

Jag som är så van vid en lugn och sansad Toddy i de flesta situationer fick ut en supertaggad och jättegasad hund ur bilen som fortfarande gick en fint fotgående men jag såg i hans blick att det fanns mycket som ville ut. Mycket kan nog berott på att han haft en väldigt tråkig vecka då jag legat med ryggvärk också. Han var totalt bombad på den första markeringen, visserligen knallade Lisas tik på hans skick vilket gjorde allt väldigt förvirrat. Men eftersom jag skickade om och han överhuvudtaget inte använde sin näsa ute i området blev det bara katastrof. Markeringen kom i vilket fall in men den var inte någon markering att skryta om, fick mig istället ett gott skratt. Tack för de Toddy!

Vi gick vidare till ett område där Lisas tik fick börja med att göra en litet sök, drygt 3 små dummies. Vilken hon fixade galant. Därefter vände jag upp Toddy till samma område som han hämtade markeringen på för att skicka på ett linjetag. Jag blev väldigt glad över att han gick ut i full fart till området, men, kom tillbaka tom. Jag riktade upp honom igen och återigen gick han ut i bra fart och hittade nu apporten. Påväg till nästa område fick vi ett skott och en markering, även den hämtade Lisas tik innan vi vände oss om till ett snårigt område. Där fick Toddy jobbade på med ett sök. Inte heller där gjorde han något strålande jobb, men efter lite om och men letade han på och tillsammans kunde vi få fram de 3 dummies som skulle in. På den sista fick han jobba av ett tomt område innan Lisa kastade ut en dold apport som belöning.

Allt som allt så var jag egentligen inte speciellt nöjd, som ni hör. Men han var så otroligt positiv och glad och det kändes verkligen kul. Det bästa på hela dagen var att han faktiskt knallade på en markering han fick, vilket jag tror aldrig har hänt förut. Han brukar snarare vara överfast vid min sida så en knallning kändes nästan som en vinst för oss.

Framförallt så känns det otroligt bra att gå en kurs för en instruktör som Lisa, jag tar verkligen åt mig av allt vi pratade om och fick faktiskt jättebra tips på träning med just Toddy. Hon sätter sig verkligen in i varje hunds problem och hjälper med att hitta lösningar och nya träningstips! Allt som allt - härlig dag med härliga människor och hundar!Nostalgisk på jaktkurs hos Lisa

Idag följde jag med Linda, mamma och Mille till Enköping och Fabelikas Jakthundar för att titta på när de kursade för Lisa Falck. Även om jag inte har en hund i träning själv just nu är det ju alltid nyttigt att lyssna, se och lära. Lisa tycker jag är ganska bestämd i sin instruktörsroll, samtidigt som hon känns rätt flexibel och bara det att hon faktiskt har både golden och labbe av olika "kaliber" tilltalar mig verkligen.
Billy fick vara med som sälskapsherre till mig så jag hade något att hålla i snöret. Han tyckte det var kul och spännande till en början, men förstod nog rätt snabbt att han inte skulle få jobba idag. Då drog vi oss bort en liten stund bara vi två och apporterade lite tennisboll. Som jag kan sakna Billys och min tid ihop. Han var verkligen en ambitiös och ärlig hund för mig att kursa och starta på prov med.
Kurs för Lisa Falck

För snart 2 veckor sedan hade Toddy och jag som ni läst vårt första kurstillfälle hos Lisa Falck, kennel Fabelikas. En kurs på 4 tillfällen som går ut på att göra både förare och hund redo för start på jaktprov. Kurstillfällenas upplägg är mindre prov så att vi får träna på upplägget, nervositet och planering. Hundarna testat då samtidigt på moment som kan dyka upp på prov. Alltså ett helt perfekt upplägg för mig och Toddy.
Toddy var duktig. Han visade sina starka sidor, men även sina svaga vilket var bra då Lisa fick se vad det är jag och Toddy behöver hjälp med. Ganska snabbt kunde Lisa konstatera (som jag var fullt medveten om) att han saknar självförtroende och motivation i söket. Han är en duktig markör, oftast känner jag mig ganska säker på att han inte behöver min hjälp där ute. Men saker kan hända, hunden kan missa kast osv, och då behöver han ha tillräckligt med självförtroende för att ligga i tills markeringen är i min hand. Och precis samma sak gäller i söket, där måste han framförallt ha ett bra självförtroende och motivation till att ligga i och söka. Vi körde på dummies och inga skott. Och det känns skönt att veta att han taggar till och blir mer motiverad när skott och vilt är med i bilden, vilket det sedan är ute på prov. 
En annan brist som Toddy har är att om han kommer tillbaka tom under t. ex ett sök är att jag får svårt att få honom med rätt motivation bort från mig igen. Han blir lite som fastklistrad vid mitt ben och jag får ibland tjata på honom för att ge sig ut igen. Och precis samma sak där handlar det helt enkelt igen om självsäkerhet/motivation. 
Lisa gav mig och Toddy 2 övningar att jobba med. Övningarna handlar framförallt om att stärka hans självförtroende i söket. Jag hoppas att dessa övningar kommer att hjälpa mig och Toddy framåt. Den övningen som jag och Toddy börjat med och kommer köra vidare på är ett litet sök. Jag sätter Toddy i mitten, helst där det är snårigt och terräng. Går sedan runt och släger dummy/boll/fågel men lämnar inget kvar på marken. Har även skjutit några skott med startpistol i marken för att få fram krutlukten. Ställer mig sedan framför och ger söksignal. Han tycker övningen är spännande och kul och han ligger i och söker bra. När han fått jobba ett tag slänger jag ut (dolt) så att han snart får en belöning!
Jag kommer nog aldrig riktigt känna mig redo att starta på prov. Varken för min egen eller Toddys del. Men något jag dock är säker på är att Toddy och jag under 2014 kommer komma ut på prov (om vi kommer med det vill säga), helst under våren. 
Imorgon är det dags för tillfälle nummer 2 och jag tror att Toddy kommer vara ganska så laddad. Hans vecka har varit väldigt tråkig då jag legat med ryggvärk. Lovar en bättre uppdatering om imorgon än detta lite väl sena inlägg!