6 månader gammal skitunge

Tidigare i veckan, den 25/8, blev Flamma sex månader gammal - nu har hon alltså funnits i mitt liv ett halvår men som ni vet har jag längtat efter henne långt tidigare än så...

Jag blir lite öm i hjärtat när jag tänker tillbaka på dagen då Flamma och hennes systrar föddes. Jag hade fått ledigt från jobbet och kom hem redan kvällen innan. Tessa och jag sov ihop i valprummet, eller jag sov och Tessa bäddade hela natten. Jag som tidigare bestämt att det skulle sparas en tik efter Tessa var såklart nervös att det bara skulle bli hanar. När den första valpen var en tik blev jag så himla lättad. När nummer två föddes och också var en tik tänkte jag "kul då har jag två att välja mellan". Men tänk att det tillslut blev fyra tikar och inte en enda hane. Hur skulle jag kunna välja nu!?
 
I början njöt jag mest av de fyra små go'bitarna men framåt 5 veckors ålder våndades jag som sjutton över vilken jag skulle välja. Tillslut fll valet på "Polka" eller "Storan" som mamma kallade henne. Hon var den största av de fyra, robust byggd men lite egen och inte riktigt lika självklart intensiv och glad som de andra tre. Ändå blev det henne och det har jag såklart inte ångrat.

Fram tills att Flamma var 4 månader gammal bodde hon kvar hemma på Stavtorp men i samband med att jag fick semester fick hon flytta till Stockholm. Nu har hon varit här i två månader och vi har fått lära känna varandra på riktigt. Den nyförälskelse jag först kände har övergått till såm där intensiv och vilkorslös kärlek. Flamma är som alla unghundar en liten skitunge ibland, men jag förlåter henne alldeles för fort.

När vi visade upp "Sitt-stanna kvar" på Lenas kurs förra helgen och Flamma satt som ett litet ljus och tittade på mig sa Lena "Åh, jag saknar tiden då mina hundar tittade på mig som om de avgudade mig" och jag tänker att om Flamma bara visste att jag möter hennes blick med en tio gånger större beundran.
 
 Foto: Annelie KarlssonValpträff med U-kullen

Efter kursen i söndags var det dags för syskonträff med U-kullen, alltså Flamma och hennes go'bitar till systrar. Fibbla som i valplådan hette "Polly", Ronja som i valplådan hette "Parlin" och min Flamma som i valplådan hette "Polka" deltog på träffen. Toffee, som i valplådan hette "Pigalle" bor ju uppe i nordligaste Norge så henne träffar vi först på ett-års träffen i vår.
 
Vad valparna fick göra på träffen? Jo, träna på att INTE hälsa på varandra, haha! Kan tyckas märkligt kanske men alla tre damerna är ju rätt sociala och då är det ju nyttigt att lära sig att man inte alltid får slänga sig fram och hälsa på kompisarna utan istället sitta lugna i en ring, utan något speciellt som händer och koppla av.

Därefter fick de testa varsitt litet släpspår med rådjursklöv och till sist visade Linda lite hur man kan träna valpen inför utställning. En trevlig träff för småtjejerna som faktiskt inte är speciellt små längre!

Combine Up The Line "Ronja", Combine Up In Flames "Flamma" och Combine Up To You "Fibbla"

Combine Up In Flames, "Flamma"
 
Combine Up To You "Fibbla"
 
Combine Up The Line "Ronja"
 
... och adoptivsyster Kira!

Alla foton: Annelie KarlssonKurs för Lena Karlsson, del 3

I söndagsförmiddag var det dags för kurstillfälle tre på valp/unghunds-kursen vi går för Lena Karlsson hemma på Stavtorp. På schemat för kursdagen stog "läxförhör", stadga, fotgående, markering och närsök.

Jag tycker Lena är trevlig som instruktör eftersom hon delar med sig av övningar och tips men respekterar till fullo om man väljer att bara plocka delar. Man kanske varken hinner eller vill träna på allt och då är det inga konstigheter. Vi inledde därför kursen med läxförhör och där fick vi visa något vi tränat på sedan förra kurstillfället för de andra deltgarna, medan Lena kommenterade och gav tips för hur man kunde komma vidare.

Flamma och jag valde att visa att vi tränat på "stanna" och på kurs ska man ju våga utmana lite så jag gjorde det lite klurigt för henne genom att sätta henne mitt i cirkeln av hundar och sedan backa några steg. Hon satt som ett litet ljus med fullt fokus på uppgiften.

I nästa övning som handlade om stadga fick vi samla upp hundarna vid sidan medan Lena kastade några dummies och belöna hundarna när de satt lugna. Därefter fick vi en och en visa upp lite fotgående efter våra olika förutsättningar. Flamma och jag valde att visa lite "åttan" mitt i cirkeln igen.
 
När vi flyttade oss upp i skogen valde jag att låta Flamma vara passiv när de andra fick testa hämta en markering var och göra vasitt litet närsök med godis. Vi skulle nämligen ha syskonträff med hennes kull på eftermiddagen.
 
Combine Up In Flames ~ Flamma ~ Foto: Annelie Karlsson